Friday, August 13, 2010

Tui Report


Did you know this popular song bird is one of our prettiest birds with its metallic blue green coat and its white neckpiece?

Like bellbirds and hihi, the tui is a nectar feeder. As well as drinking nectar, the tui snacks on insects and fruit.

Tui are common around New Zealand, even in cities. They often found around food plants like the kowhai, flax, ngaio and kaka beak. If you want to attract tui's to your garden you should grow these plants! Male tui can often be seen chasing bell birds and silvereyes from their territory.

I think we should look after the tui because it is New Zealands song bird.

By Caden Teau

Rugby League Open Boys Under 13


On the 12th of August the open weight rugby league team went to Manurewa Marlins rugby club for our tournament. First of we versed Finlayson Park and we beat them 28-12. We were happy when we won. Then we versed Te Matauranga and we beat them 44-4. We went easy hahahaha =P. Then after that we had lunch and then got ready for the game against The Gardens. I had a sore arm! We went easy on the The Gardens and we won 44-0. This meant we got to the semi finals and we were versing Clayton Park. Guess what - we won 25-12, it was a very hard game but we still won. Then the biggest game of the day, THE FINALS! Well in the finals we versed Wiri Central we won the biggest game of the day, all the boys were happy and proud of ourselves. We all had fun and thats the main thing.

Open Weight Rugby League Boys (Undefeated)

  1. Albert Tui (Athony Watmough) (c)
  2. Henry Pei (Jarryd Hayne) (vc)
  3. Beau Meeks (Junior Sau)
  4. Alex Kaivaleta (Sam Rapira)
  5. Thomas Jerry (Russel Packer)
  6. Te Ariki Rangiaho (Kevin Locke)
  7. Seanoa Pakau (Eddie Pettibourne)
  8. Ethan Tafiana (Fui Fui Moi Moi)
  9. Zac Semi (Shaun Kenny-Dowell)
  10. Dylan Asiata (Sam Thaiday)
  11. Daniel Tangaroa (Feliti Mateo)
  12. David Tongatala (Krisnan Inu)
  13. Brandon Jones (Greg Inglis)
  14. Chas Ngaha (Issac Luke)
By: Chas Ngaha

Friday, August 6, 2010

HOIHO REPORT


Did you know that the Hoiho is a flightless bird with waterproof feathers? Hoiho are from one of the most ancient families of birds.

There are 16 species of penguins and they are all found in the southern hemisphere. The three species in New Zealand are the Yellow Eyed Penguin, the Fiorland Creasted Penguin and the Little Blue Penguin.

Hoiho are the fourth largest penguin in the world, it grows up to 65 cm tall and weighs 5 to 6 kg. They have short stubby flippers, dense waterproof feathers and bright pink feet.

The Yellow Eyed Penguins eat fish. When the eggs hatch one parent goes fishing while the other one looks looks after the chicks. When they come back the hungry chicks then thrust their beaks into the parents mouth for the food.

I think New Zealanders shouldn't hunt Hoiho because there won't be many left.

By Bruce Kahi

HOIHO

Will the hoiho be extinct in a couple of years? The hoiho is one of the largest penguins in the world. Penguins can't fly so this means that they can't get to their babies if they getting attacked by predators like dogs, cats, stoats and people.
The hoiho has a bright yellow stripe that goes around the back of it's head and goes around to it's eyes. The hoiho also has bright pink feet. They weigh 4 to 5 kilograms and grow up to 65cm's tall.
Most of the yellow eyed penguins live in Southern Hemisphere. Only some species live on mainland New Zealand. These include the the fiorland crested penguin and also the Hoiho. 
The hohio eat fish. Some times one of the baby hohio's parents go fishing and the other penguin looks after the baby hoiho. The baby hoiho eat the food out of their parents mouth.
I believe we should save the Hoiho because there will be no more left if we don't!

By Eru Aperahama

HOIHO REPORT

Did you know that penguins are one of the most ancient families of the birds?
They have been on earth for 60 million years. Only three species breed on New Zealand, the little blue penguin, the Fiordland chested penguin and the yellow eyed penguin, also known as Hoiho.

The yellow eyed penguin are flightless birds with short flippers, waterproof feathers and a sleek shape. These penguins are the fourth largest penguins in the world. Hoiho grow up to 65 cm in height and weigh between 5 to 6 kg. The yellowed eyed penguin has a bright yellow stripe that goes around the back of its head. They also have pink feet.

These species (the yellowed eyed penguin) live in the Southern Hemisphere, in the Antarctic sea and are found around New Zealand .

The Hoiho eat fish. When the eggs hatch one of the parents would go off into the sea to find food. When the fisher comes back, the parents would greet each other and the hungry chicks would then eat the food.

The yellow eyed penguin are a threatened species but people are now helping them, so make sure that you help them too! This means the Hoiho will survive well onto the future.

By Alison Grandcourt

 

Thursday, August 5, 2010

ROOM 22 ENTERS THE WORLD OF BLOGGING!

Today Room 22 has been learning how to set up a blog! We have learnt how to post our work, change the layout of our blogs and check who is viewing our blog. We are going to add some of the work we have been doing in our class soon - please come back and check it out!